Остров Закинтос

Разположение:
Остров Закинтос, или както още се нарича Занте, е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос. Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.
 
Забележителности:
Някои от основните забележителности в град Закинтос включват площад „Св. Марк„ с католическата катедрала, статуята и храмът на Свети Дионисий, считан за покровител на острова. Не бива да се пропуска и музеят на едни от най-почитаните гръцки поети Соломос и Калвос, Византийският музей, Градската библиотека и други.
Най-известната атракция е плажът Лаганас. Всяка година хиляди костенурки Карета идват на плажа, за да снесат и измътят яйцата си. Тук идват много природолюбители, защото костенурките Карета са застрашен от изчезване вид. Те споделят също, че всяка снимка, направена на Закинтос, е картичка сама по себе си.
На един от западните брегове на Закинтос могат да се видят едни от най-незабравимите гледки на острова - прочутите сини пещери. Те са известни като сините пещери на Волимес, по името на градчето, където са разположени. До тях може да се стигне единствено по море и това е пътуване, което ще запомните за цял живот.
Заливът Навагио е част от атракциите на остров Закинтос и е популярен не само заради уникалната си красота, но и заради намиращите са там останки на кораб, претърпял корабокрушение.
 
Природа:
Релефът на остров Закинтос е разнообразен; има плодородни равнини в югоизточната част, които се сливат плавно с тихите заливи и златистите плажове, докато в западната част на острова планинският релеф е доминиращ и има много стръмни скали по бреговете до морето.
Мекият средиземноморски климат и изобилни зимни валежи благоприятстват за гъстата растителност и най-вече за отглеждането на маслинови гори, касис, грозде и цитрусови плодове.
Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови.
Самият остров се намира в сърцето на силно активна вулканична зона. И макар това изобщо да не е приятен факт за местните жители, които често са изправени пред угрозата от силни земетресения, за туристите това е благодатната новина за изобилие от природни формирования.
Поради земетресение през 1953 г. много от сградите и църквите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята вековна венецианска архитектура, но все пак е запазил малките си улички, с широк централен площад и с куп старинни постройки. Над града стоят останки от разрушен венециански дворец.