Дюни / БЪЛГАРИЯ

К.к. Дюни е модерно и комфортно ваканционно селище, което е разположено на 40 км южно от Бургас и на 7 км на юг от Созопол, в северната част на Странджа планина. Курортът е разположен на голям залив, точно на пясъчния плаж, с красиви дюни и тихо и спокойно море.
Дюни се състои от 3 главни зони - Хотел Пеликан, терасовидно разположени вили – Холидей Вилидж и Марина хотели – Марина Роял Палас, Марина Бийч и Белвил. Селището е построено на южен склон и площта от последната къщичка до пристанището и брега е планирана като пешеходна зона - със сенчести, тесни, напомнящи за старинен град улички, слънчеви тераси и малко пристанище. Обновеният комплекс е запазил уюта и романтиката на старинния български бит. Тук има много ресторанти, механи, дневни барове и нощни клубове, плувни басейни за деца и възрастни, спортни съоръжения – 7 тенис корта, игрища, спортни площадки, стрелба с лък, аеробика, водни спортове, сърф.
Комплексът е предпочитано място за туристи, които търсят лукс и изисканост, висок клас All inclusive, спокойствие и почивка.
Комплексът има голяма плажна ивица, с дължина 4,5 км и ширина над 100 м, покрита с фин златист пясък. Тя се намира по протежение на главния път за Царево и блатото Алепу.
Морето тук е кристално чисто и постепенно става дълбоко. Вече няколко години подред, включително и през 2011 г., плажът на Дюни печели международната еконаграда Blue Flag (Син флаг) за чиста околна среда, сигурност и качествено управление.
Омайният бриз всяка сутрин леко обгръща региона, а вечер прохладата от гористите хълмове го разхлажда.
Съчетанието от красива природа, луксозни хотели и условия за спорт, превръщат Дюни в един от най-атрактивните курорти на българското Черноморие.

Западно от Дюни, на около 6 км, се намира построената от траките през VIII в. пр.н.е. крепост Малкото кале, разположена на връх Калето (314 м надморска височина). Крепостта е разположена на обща площ от 4000 кв. км. Оградена е с крепостна стена. Предполага се, че входът й е бил между две високи 6-метрови морени.
На 7 км от Дюни е общинският център Созопол, който привлича туристите с многобройните си забележителности – старинните възрожденски къщи, малките тесни улички с калдъръмена настилка, археологически останки и др. Най-голямата забележителност на Созопол в момента са мощите на св. Йоан Кръстител, които се пазят в храма „Св. св. Кирил и Методий” в града
Недалеч са и плажовете Алепу и Аркутино – привлекателни с красотата и девствената си природа.Те са по-слабо населени и са в непосредствена близост до природни резервати. До плаж Алепу лежи блатото Алепу (буквално Лисиче блато), което е разделено от морето от широка 320 метра пясъчна ивица и е обявено за защитена местност поради голямото разнообразие от птици. От крайморския път на юг от Дюни може да се види и о-в Свети Тома (известен още като Змийския остров поради многото змии там), който се намира само на около 300 метра от брега. Островът е необитаван в наши дни, но е използван за подслон и древногръцко светилище. Известен е и с кактусовите си насаждения, засадени през 1932 година. Маслен нос е разположен малко след устието на река Ропотамо. Неговият скалист профил и стръмен склон към морето предлагат прекрасна гледка за изкачилите се на върха му туристи. Под носа могат да се видят малки и тихи заливчета сред фиорди, покрит с камъчета и миди. На юг е и резиденция "Перла", разположена в един от най-красивите заливи на брега на Черно море. Тук плажът постепенно се превръща в зелена горичка. Наблизо се намира блатото Стомопло. Тази област обхваща и два природни резервата - Водна Лилия и Вельов Вир. Тук минава и Виа Понтика - пътят за миграция на прелетните птици. Всяка година в края на лятото хиляди щъркели, пеликани и около 30 вида грабливи птици се събират в района преди да се отправят на юг за да прекарат зимата.

Търсене в/във Дюни

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>