Едремит / ТУРЦИЯ

Град Едремит се намира в едноименния залив, в началото на полуостров Biga и е част от провинция Balikesir. Името му идва от древния Adramyttion, чиито разкопки обаче реално са намерени в градчето Burhaniye. Всъщност историята му започва през 1093 г., когато този древен град е разрушен от селчукския генерал Чака Бей. На началото на 12 в. византийският командир Еуматиос Филокалес го възстановява и изгражда отново. Но в крайна сметка византийците не успяват да го защитят от набезите на тюрките и през 14 в. Едремит става част от Османската Империя. През 19 в. икономическото значение на града неимоверно нараства заради интензивната търговия със зехтин в района. А след края на Първата Световна Война Турско-Гръцката война тази индустрия се развила неимоверно, затова този град е познат като „турската столица на зехтина“. Той е модерен град, който се явява добра отправна точка и еднодневна спирка за пътуващите към множеството турски курорти или големи градове, разположени в азиатската част на страната. Околните градчета като Bostanci, Akçay, Güre и Burhaniye като цяло са известни със своите термални и лечебни извори и са се специализирали в този вид услуга.
Често посетителите тук наричат това място „земя на кислорода, зехтина и водата“. Казват, че заради множеството маслинови дървета, въздухът тук бил много чист и наситен с кислород и в комбинация с морската вода, се получават прекрасни предпоставки за една чудесна почивка. Тук посетителите могат да се разхождат в парка Kazdağı Milli Parkı в планината Kaz. Там можеш да се потопиш сред зеленината и свежия въздух, да се наслаждаваш на мириса на гората и да поплуваш в горещите извори.
Друга спирка по пътя тук е езерото с тъжна легедна, а именно езерото на „удавения“ Хасан - Hasan Boğuldu.
Град Antandros е известен древен град с руините си, който се намира на хълм в планината Kaz. Този музей по открито небе ни връща назад във времето към войната от Троя и е на 2 км от Altınoluk. Част от града е под водата, така че това е интересно място за любителите на гмуркането.
Друго известно място в този край са горещите извори на градчето и местността Güre. Те са с много добри лечебни свойства и често ги използват за лечение на артрит, псориазис, заболявания на щитовидна жлеза и гинекологични заболявания, както и за разкрасителни процедури. Хотелските комплекси тук са се специализирали в такива услуги и посрещат своите гости с вода около 40 до 58 градуса.

Какво да видим:
-      Етнографския музей – помещава се в стара отоманска сграда и представя колекция от стари фотографии на града, традиционни одежди и др. предимно от 18 и 19 в.
-      Музей за производството на зехтин – експозицията включва разнообразие от уреди, използвани за производството на зехтин от древни до днешни времена.
-      Най-старата сграда в Едремит е главната джамия Kurşunlu, построена през 1231 г., а друга историческа сграда е също джамията Tahta, популярна с дървената си структура.
-      Хълмът Ulku Tepesi, издигащ се в източната част на града също е популярен с един от най-големите паметници на Кемал Ататюрк в Турция.
-      Mendеres булевард – изпъстрен с много магазини, ресторанти, банки. Най-големия търговски център в града е Kipa AVM, намиращ се на магистралата Е87.

Търсене в/във Едремит

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>