Остров Евия / ГЪРЦИЯ

Разположение:
Остров Евия е втория по големина гръцки остров след остров Крит и трети по големина в източното Средиземноморие. Подобно на остров Лефкада например, Евия е остров от континентален характер тъй като е свързан със сушата посредством два моста – модерния окачен мост Халкис и по-старият плъзгащ се мост Негропонте, минаващ над най-тясната част на протока Еврип.
Старото му име е остров Евбея, известен още като Негропонт. Евия има тясна и дълга форма, която наподобява морско конче.
Евия предлага на своите посетители прекрасни плажове, приятен климат, исторически паметници и множество минерални извори. Това я прави предпочитана дестинация за жителите на столицата Атина, която се намира само на 80 км от остров Евия.
Множество археологически находки свидетелстват за това, че остров Евия е бил заселен още в периода на палеолита. Древните градове на острова основават важни колонии в Средиземно море, а Еретрия е един от най-влиятелните градове в класическия период. 
Островът е извесетен още и с това, че Аристотел починал на него. Островът има много красива природа. Красивото езеро Дистос се намира там. А също и планината Кандили. Островът разполага и с плажове със златист пясък. Климатът е средиземноморски, лятото е горещо и сухо, а зимата е мека.
 
Какво да видите:
Столица на острова и основна точка за достъп е град Халкида. Благодарение на впечатляващия ултрамодерен кабелен мост, достъпът до града и остров Евия е много бърз и лесен. Стратегическото географско разположение на града го е направил пресечна точка на култури и идеи през вековете и ябълка на раздора за чуждите завоеватели. Днес космополитният град Халкида, построен от двете страни на протока Еврип, изпълнява функцията на административен и търговски център на остров Евия и е предпочитана дестинация сред атиняните за кратка почивка далеч от шума и суетата на столицата на Гърция.
Халкида е известна с интересно приливно явление в протока, а именно бързата смяна на посоката на течението на всеки шест часа. При смяната водата спира движението си напълно за 8 минути. Това явление може да се наблюдава най-добре от моста Негропонте, вторият мост, който свързва Евия с континентална Гърция. Мостът, както и очарователната крайбрежна улица изпъстрена с множество кафенета и ресторанти са любимо място за среща на местните жители.
Сред основните забележителности на град Халкида са Червената къща – красива неокласическа сграда, кметството – известно със своята хармонична архитектура и венецианската крепост Карабабас на хълма Канитос, която предлага прекрасен изглед към града и залива Евойкос.
Освен музеите и туристическите забележителности, Халкида разполага и с няколко чудесни плажа сред които Агиос Минас, Астериа и Лиани Амос. Плажът Аликес е любимо място на младите с куп оживени барове, в които да се наслаждавате на цветни коктейли и танци на воля.
Друг значим град на острова е Еретрия, чието пристанище може да бъде достигнато с ферибот от Оропос, Атика. Някога град Еретрия бил сред великите военоморски сили и важен център в Гърция в периода 8 – 5 век пр.н.е. Градът е считан за един от най-богатите археологически и исторически райони на Евия и Гърция. Част от забележителностите включват амфитеатъра (5 век пр.н.е.), храмовете на Дафнифорос Аполон, Дионисии, Димитра и Изида, „мозаечната къща“ с мозаечни подове датиращи от 4 век пр.н.е. и археологическият музей с важни находки от Еретрия, Магула, Амаринтос и Лефканти.
Профилът на модерния град Еретрия е съставен от таверни с невероятни гръцки морски специалитети, кафенета, хотелски съоръжения, чисти плажове и оживен нощен живот, което го прави мечтана дестинация за почивка на гръцките и чуждестранни посетители. 

 

Търсене в/във Остров Евия

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>