Дядо Коледа по света

 
Нима има по-красив и уютен семеен празник от Коледа, когато цялото семейство се събира около трапезата в прекрасно настроение и се наслаждава на мига?! Това е ден, който е зареден с много положителни емоции навсякъде по света и всеки нетърпеливо очаква Дядо Коледа.
Лeгeндитe зa ycмиxнaтия бeлoбpaд cтapeц, живeeщ в Лaплaндия, ca бeзбpoй. Cъщo тoлĸoвa ca и нaимeнoвaниятa, c ĸoитo e нapичaн тoй в paзличнитe дъpжaви в cвeтa. Но каквито и тълкувания и обяснения да се опитваме да дадем, Дядо Коледа ни навестява всяка година и макар да се съмняваме вече, дали сме били чак толкова послушни, все успява да ни зарадва и изненада. Може би не лично, но с помощта на нашите близки и приятели. 
В миналото даровете са били давани не от Дядо Коледа, а от елфи, ангели, феи, крале и дори от бебето Иисус. И това е било свързано със зимното слънцестоене. А образът на Дядо Коледа е свързан с историческа личност - Свети Николай Мирликийски, известен още и като Свети Никола.
Свети Никола всъщност се превърнал в Дядо Коледа в Америка. Важна роля за трансформацията на образа изиграл Клемент Кларк Муур. Той живеел в Ню Йорк и бил професор по ориенталска и древногръцка литература, но добре познавал скандинавската и холандската митологии. За да зарадва своите деца, решил да напише поема, която да им подари в навечерието на Коледа. Нарекъл я „Гостуването на Свети Никола“.
Именно тази красива коледна приказка дала началото на Дядо Коледа. В поемата на Муур Свети Никола е представен като закръглен и дребничък като елф старец, който пристига от Севера с шейна, теглена от малко еленче. Той броди по покривите на заспалите къщи и тихичко влиза през комините, за да остави подаръци на послушните деца. Пъха даровете в чорапи, които малчуганите закачат на камината, преди да легнат в своите легла.
За тази история Муур използвал мотиви от холандската легенда за Sinter Klaas (през вековете първоначалното Sint Nicolaas - Свети Никола, се превърнало в Sinter Klaas, а оттам в разговорния английски в САЩ навлязло като Santa Claus - Санта Клаус). Година по-късно поемата му била публикувана в местен вестник под заглавието „Нощта преди Коледа“ и бързо се превърнала в една от най-популярните и обичани коледни истории.
Така е и до днес. Само Дядо Коледа е променен и от дребничък, той е „пораснал“ до усмихнат белобрад старец в червена премяна – образ, наложен от прочута безалкохолна напитка през 1930 г. и нарисуван от художника Хадон Съндблом.
Ето как наричат Дядо Коледа по света:
Общото е, че има бяла брада и носи подаръци на децата. Кое обаче е различното?
В САЩ, Канада и Великобритания е свят празник. Улиците греят от светлини и се огласят от коледни песни, а витрините на магазините и прозорците на къщите са украсени с изкуствен сняг и дантела. На всяка врата виси венец за късмет. Наричат стария дядо Санта Клаус. Той е облечен в червена тога, украсена с бял памук и с червени ботуши. На главата си носи червен калпак. Санта Клаус пуши лула, лети във въздуха с елените си и влиза в домовете през комините. Децата му оставят под елхата мляко и сладкиши.
 
В Холандия Синтер Клаас пристига на кораб от Испания в неделята между 13 и 18 ноември. Придружаван е от помощник, наречен Черния Пит, и е обграден от чернокожи слуги. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.
 
Във Франция има двама Дядо Коледовци: единият се нарича "Дядо Януари" (или Пер - Ноел), той ходи с мантия и носи широкопола шапка. В ръката си обикновено държи дълъг бастун с кристал на върха. Носи на децата през комина подаръци.
Вторият се нарича - Шаланд. Този брадат старец носи пухена шапка и топъл дълъг плащ. В неговата торба са скрити пръчки за непослушните и мързеливи деца.
 
Испанските деца получават своите подаръци не точно на Коледа, а на 6 януари, когато празнуват los Reyes magas. А даровете в Испания носят тримата царе от Изтока, а не Дядо Коледа.
 
В Русия той е Дядо Мраз и носи подаръците навръх Нова година. Дядо Мраз е достолепен старец с дълга бяла брада, облечен в бели дрехи, украсени с ледени кристали и снежинки. Дрехите му са бели, защото се счита, че е господар на скрежа, снега, градушките, дъжда и лошото време. Има съпруга - Зимата и внучка - Снежанка.
 
Не всички празнуват Коледа в студ и мраз. Австралийските деца например, очакват добрия старец, който при тях идва от морето, качен на сърф. В Австралия Дядо Коледа много прилича на американския от известната реклама. Разликата е само в превозното средство. Вместо да влиза през комините и да се придвижва с шейна, теглена от елени, той „препуска“ върху вълните на сърф.
 
В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет. Немският Дядо Коледа се нарича „ Christmas man”, който носи бяла дълга дреха с позлатени краища. Освен от Дядо Коледа, децата получават подаръци и от „Christmaskind”, приличащо на ангелче, което също е облечено в бяло и носи златна корона на главата.
 
В Швеция също има двама Дядо Коледовци: прегърбен дядо с дебел нос - Юлтомтен и джуджето Юлнисар. И двамата по Нова година ходят по къщите и оставят подаръци под прозорците.
 
Празненствата в Италия започват осем дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6 януари. Освен Дядо Коледа (или Бабо Натал), при послушните деца ходи добрата Фея Бефана. Тя прелита с димоход и подарява на децата подаръци. На палавниците се пада огънче от злата вълшебница Бефана.
 
В узбекските домове "снежният дядо" - Корбобо (Дядо Коледа), в райиран халат пристига, яздейки на магаре.
 
Финландският Дядо Коледа - Йоллупуки живее в Лапландия и с удоволствие отговаря на писмата на децата. Носи на глава висока конусообразна шапка, дълги коси и червена дреха. Заобиколен е от гноми с островърхи шапки.
 
В Естония Дядо Коледа се нарича Йеулуван и той прилича на своя финландски родственик.
 
В Норвегия подаръците на децата прави Нис - симпатичен малък къщовник. Нис носи шито калпаче и обича вкусотийки.
 
В България Дядо Коледа идва от Лапландия с еленовия впряг и обикаля по домовете, за да остави подаръците под елхата. Тази магия се случва в нощта между Бъдни вечер и Коледа!

В Гърция почитат свети Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пияна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа.

Според преданията в Чехия Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.
 
Увлин Увгун е монголския колега на Дядо Коледа и неговата история е по-дълга от християнските обичаи, той е бил пастир и затова носи гега. Шапката му е от лисича кожа и често е изобразяван с камшик в ръката. Раздава подаръци със своята помощница - момичето Сняг.
 
Въпреки, че японците не са християни, те също имат еквивалент на Дядо Коледа - Хотейошо. Той е дебел и усмихнат будистки монах, който разнася подаръци за децата. В Япония новата година се отбелязва със 108 камбанни удара. Най-популярният подарък за Коледа е кумада - бамбуков капан, който според традиционните вярвания задържа щастието. Къщите се украсяват с борови клонки, понеже борът е символ на дълголетието.
 
В Хонг Конг имат своя собствена версия на Дядо Коледа – наричат го Lan Khoong (Лан Куунг) или Dun Che Lao Ren. Подобно на западния Дядо Коледа и източният носи подаръци на малките деца. Църковните служби за Коледа се провеждат на английски и китайски. Децата си разменят картички, обикновено със светото семейство, украсени с коледни звезди, северното сияние и китайски коледни фенери.
 
В Южна Корея нехристияните са приели по неволя някои коледни традиции като разменяне на подаръци, картички или празничната украса. Децата вярват в дядо Коледа, а на самия ден хората обикалят улиците, пеейки коледни песни.
 
Странно, но факт е, че в Австрия си нямат Дядо Коледа, а имат Крискинд, който идва на Бъдни вечер. Той прилича на ангелче, рус и слабичък, с бели дрехи и с крилца. Децата вярват, че той украсява елхата и носи подаръците. Така, те не участват в украсяването на елхата, а родителите тайничко правят това сами.
 
Унгарският Дядо Коледа се нарича Миколаш. Традиционно той посещава домовете в нощта на 5 декември, в навечерието на Никулден. Навръх Коледа децата поставят на перваза на прозореца ботуш, в който добрият старец Миколаш слага различни лакомства.
 
Брадатият старец в Дания е известен, като Julemanden, возещ се на своите елени с чувал с подаръци. Децата им оставят ориз, пудинг и мляко през нощта.
 
В Тypция името му е Ноел Баба и се счита, че е живял в гр. Демре, провинция Анталия. Раздава подаръците на децата с посрещането на Новата година.
 
Хората в Мексико не чакат Дядо Коледа, ами се обличат, като Мария и Йосиф. Обикалят от къща на къща, пеят песни и се веселят. Правят Пината, торба или топка от хартия, пълна с лакомства и малки подаръци за децата, които падат, след като са я ударили.
 
Коледа е прекрасен празник, но той не би бил възможен без Дядо Коледа. Дали съществува или не, не знаем, но всички го обичаме и му се радваме и с нетърпение го очакваме.