Сандански / БЪЛГАРИЯ

Сандански се намира в Югозападна България в близост до Мелник и Благоевград. Градът има уникално амфитеатрално разположение, в живописната Санданско-Петричка котловина, в самото подножие на магнетичната Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Заради изобилието от природни дадености, градът постепенно се утвърждава като водещ балнеоложки център.
Сандански прочут със своята природа, мек климат и екологично чист въздух. Земята на Сандански е богата на минерални находища. Изворите са познати от най-дълбока древност. Днес Сандански се счита за модерен курортен град с първостепенно значение за развитието на българския туризъм.
Забележителния климат в Сандански се дължи на силно пресечения терен от околните планини. Беласица и Славянка са с височина над 2000 метра надморска височина, а Пирин е на почти 3000 метра.
Наричат Сандански „най-топлия град в България” - без преувеличение, може да се каже, че климатът в града е уникален. Целогодишно температурите на въздуха са най-високи в България. Зимата е мека и къса. Есента е много мека, а слънчевите дни продължават до края на ноември. Валежите в Сандански са рядкост, а въздухът е изключително чист. Благодарение на планинския въздух и терапевтичните свойства на топлите минерални извори, града привлича множество хора, при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.
Още преди 2500 години минералните извори на града са привлекли тракийското племе меди, които са изградили на това място селището си. След време градът попада под римска власт, и бива благоустроен. Римляните изграждат обществени сгради и терми, играещи ролята на хотели в Сандански. Вековете след това на мястото на Сандански са се заселили славяни, които дават името Свети Врач на града в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители.
От 1947 година градът носи името на българския революционер и войвода Яне Сандански - деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Едно от любимите места на жителите и гостите на Сандански е градският парк. Общата му площ е 344 декара, а в него виреят над 200 средиземноморски растителни вида.
Близо до Сандански се намира и най-малкият град в България, уникален и изпълнен с красота и история Мелник си заслужава да отделите време да му се полюбувате. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга. Много хора идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.
Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националния парк „Пирин”.
Възможностите за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити. В града има множество висококатегорийни СПА хотели, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.
 
Забележителности
В центъра на града се намира Археологическият музей с останки от Епископска базилика, съхранил веществени доказателства за повече от 27 века.
 
Особено внимание заслужава църквата “Свети Георги” от 1861 г. - единствената запазена сграда от времето на Възраждането.
 
Туристите трябва да посетят и Градската художествена галерия .

Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и  вис. 26м).
Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела и  лодки.
 
На 24 км югоизточно от Сандански се намира град Мелник , а след още 6 км  се намира  Роженския манастир. В Роженския манастир са скрити много тайни  и реликви, но една от тях  безспорно  е копието на известната Иверска икона. Тя е поставена в кивот в параклиса на обителта "Св.св. Козма и Дамян".  Оригиналът е гръцки, а според преданията това е единствената икона направена от  светено желязо. Друга история разказва, че тя е  била в Атон.  Независимо коя история е вярна, иконата се познта  по това , че Богородица е с рана на главата. Тези, които са  се помолили на изборажението са категорични, че иконата помага при физически и психически проблеми
На 18 км североизточно, в Пирин е разположен курортът Попина лъка  и 11-метровия Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

На територията на община Сандански има 6 минерални извора. Изградена е отлична хотелска инфраструктура, чрез което Сандански е придобил славата на национален и международен балнеокурорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания, посещаван от туристи от Западна Европа и скандинавските страни.
 

Търсене в/във Сандански

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>