Пампорово / БЪЛГАРИЯ

Пампорово е най-южният и най-слънчевият планински курорт в България и една от най-атрактивните дестинации за любителите на планината, гостоприемен през всички сезони - обгърнат в зеленина през лятото, покрит с белоснежни склонове през зимата, богат на природни забележителност и културни обекти.
Разположен е в подножието на връх Снежанка (1926 м), в сърцето на магнетичната планина Родопи, на 260 км от София, 85 км от Пловдив и 16 км от Смолян. Курортът се намира на 1650 м надморска височина. Средната годишна температура е 8.5`.
Телевизионната кулата „Снежанка“ (156м) e емблемата на Пампорово. От нейния връх се разкрива една от най-красивите панорами на Родопите. Ако се изкачите с асансьор, ще попаднете в невероятна кафе-сладкарница. На чаша дъхав горски чай, ароматно кафе или вкусна гозба можете да се насладите на пленителни гледки към Рила, Пирин и Стара планина, към цялата Студенецка седловина и върховете на родопския рид „Чернатица“, покрит с вековни ели, борове и смърчове. А планинари, с бинокъл и добро въображениe, твърдят, че при ясно време в сутрешните часове може да се види как слънцето се отразява в спокойните води на Егейско море.
 
През зимата Пампорово разполага с 37 км писти, най-дългата от които е 5,1 км, а максималната денивелация е 476 м. Надморската им височина варира от 1930 до 1444 м. За Пампорово не са характерни нито резки промени във времето, нито лавини. Пистите са с различна трудност – както за напреднали, така и за начинаещи спортисти. На разположение на туристите са 9 влека и 6 лифта. Лифтовете в ски курорт Пампорово са с голям капацитет, а достъпът до ски зоната е улеснен през три входни точки - Ски център 1 (Автогара), Ски център 2 – Малина и Ски център Студенец. Пампорово непрекъснато се развива и подобрява ски зоната, появяват се нови трасета и лифтове, работят над 120 съоръжения за изкуствен сняг. Пистите в курорта могат да бъдат използвани и от сноубордисти, има и добри възможности и за спускане по необработен терен. Писти за ски бягане с дължина от 25 км. са на разположение на практикуващите този спорт, има обособени и места, удобни за спускане с шейни. За любителите на екстремните спускания е осигурено нощното осветление от 28 прожектора на писта „Снежанка 2”, която е дълга 1176 м, широка 60 м, а денивелацията й е 283 м. Предлагат се преходи с моторни шейни. Повечето хотели в района осигуряват регулярен транспорт до ски зоната. От 2016-та г. двата курорта Пампорово и Мечи чал са обединени чрез една обща система с една лифт карта и осигурен непрекъснат транспорт със ски шатъл, което увеличава разнообразието и възможностите за спортуване без престой за изчакване на лифтовете.  В Пампорово функционират няколко ски училища за деца и възрастни, както и детска градина за деца от 4 до 7-годишна възраст. Спортуващите, които нямат собствена екипировка, могат да наемат на място от гардеробите на курорта.
 
В топлите месеци на годината Пампорово ще Ви посрещне със слънчево небе, тучни ливади, изпъстрени с диви цветя и билки, с лечебен въздух, ухаещ на борова гора, с безброй красиви гледки и впечатляващи забележителности.
В района на Родопите има множество екопътеки, подходящи за пешеходни турове. Триградското ждрело е предпочитано място за любителите на скалното катерене, в района се намират едни от най-атрактивните пещери в България. От Пампорово има маркиран маршрут до село Широка лъка, който е подходящ и за колоездачи. Реките и язовирите в Родопите предлагат добри възможности за спортен риболов, а любителите на природата могат да я опознаят и чрез разходка с кон. Районът е много привлекателен и благодатен за билкари и гъбари.
Пампорово се намира в регион с богата история и култура. Наблизо са градовете Чепеларе и Смолян, както и живописните села Широка лъка, Стойките, Гела, Смилян, Арда, които очароват гостите със съкровището на съхранените традиции и гостоприемството на местните хора. Предлагат се и екскурзии до несравними природни и историческите забележителности в региона. Ето някои от най-популярните туристически обекти: „Aгушеви конаци“ - на 35 км, Връх Перелик и "Къщата на мечките"- на 25км,“Дяволското гърло”, една подземна пещерна мистерия - на 55 км, екопътека " Каньона на водопадите" - на 15 км, екопътека „Невястата“ - на 5 км, Момчилова крепост - на 23 км, Орфееви скали - на 6.5 км, пещера „Ухловица“ - на 33 км, екопътека „Дяволска пътека“, „Ягодинската пещера“ - нa 53 км, Смолянски езера - на 15 км, Планетариум Смолян - на 14 км.
На разположение на гостите на Пампорово са различни категории места за настаняване – луксозни комплекси и бюджетни хотели, семейни хотели и апартхотели. В ресторантите и механите на курорта посетителите могат да опитат както традиционни родопски ястия, така и европейска кухня. Има с какво да бъдат впечатлени и любителите на нощният живот - множество дискотеки, барове и сезонни развлечения. В големите хотели има СПА центрове, които предлагат разнообразни тонизиращи и разкрасителни процедури.
Пампорово и необикновената планина Родопи, с нейната несравнима природна красота и сърцати гостоприемни хора ще направят срещата ви с този край незабравима.
 

Пампорово е отправна точка към много интересни природни, културни и исторически забележителности, които могат да се посетят индивидуално, а някои от тях са организирани като групови мероприятия и се предлагат в информационния туристически център или на рецепция в хотелите.
 
Кула „Снежанка“
Телевизионната кула Снежанка е един от символите на Пампорово и Родопите. Височината на кулата е 156м, разполага с панорамна тераса, от която се разкрива 360 градусова гледка.
Наблюдателница „Три планини“
Изградена през 2017 година, само на 400 метра от кулата Снежанка, наблюдателница „Три планини“ за кратко се превърна в любимо място на туристите в к.к. Пампорово. От масивната дървена платформа се виждат в цялост планинските масиви на Родопите, Рила и Пирин.
Орфееви скали и наблюдателница „Перелик“
Орфееви скали е един от емблематичните туристически обекта в непосредствена близост до центъра на к.к. Пампорово и кулата Снежанка. До скалния масив стига обозначен туристически маршрут, а от ръба на скалите се вижда красотата на Родопа планина. По пътя за Орфееви скали може да се посети новоизградената наблюдателна платформа.
Смолянски езера
Смолянските езера са разположени над град Смолян, в подножието на връх Снежанка и Орфеевите скали. В далечното минало те са били 20 на брой, но днес са останали 9. Въпреки това, местността привлича туристите с уникални гледки и множество места за отдих. До Смолянските езера може да се достигне с преход или посредством двуседалков лифт (лифт №4).
Мечи чал
Връх Мечи чал е разположен над град Чепеларе на 1872м н.в. и отстои на 8км от к.к. Пампорово. До него лесно може да се достигне с преход или със седалков лифт. Тук се намира и една от най-дългите ски-писти в България. На върха е изграден параклис и множество зони за отдих, пикник и забавление.
Роженски поляни
Намират се в близост до връх Рожен (1436м). На Роженските поляни се провеждат традиционни фолклорни събори. В близост е Националната астрономическа обсерватория.
Местност „Картола“
Местност „Картола“ се намира на 5км от село Момчиловци и е в непосредствена близост до хижа Момчил юнак. В района има няколко естествени езера и се откриват невероятни гледки към Перелишко-Мурсалския дял на Родопа планина. Последните години в местността успешно се развиват зимните спортове. През летните месеци може да се практикува колоездене, катерене по изкуствена стена, пейнтбол, мотокрос и други.
Екопътека „Каньона на водопадите“ и резерват Сосковчето
Екопътеката е изградена в буферната зона на резерват „Сосковчето”. Дълга е около 6км и разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Изминава се за около 4ч. и води към всеки един от водопадите. Туристическият маршрут преминава през внушителни и запомнящи се природни феномени.
Връх Голям Перелик и Къщата на мечките
Голям Перелик (2191 м) е най-високият връх в Родопите. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 1 час. Разходката достига до “Къщата на мечките”, където се провежда ежегодния джаз фестивал.
Панорамна площадка „Орлово око“, село Ягодина
Площадката се намира на 1563м. н.в на един от най – високите върхове в района – Свети Илия. Достигането до нея става с високопроходими джипове. Площадката е изградена над Буйновското ждрело на височина от 680м.
Панорамна площадка “Вълчи камък”, село Гьоврен
Площадката се намира в известна местност наричана „Вълчи камък“. Тя е разположена североизточно от село Гьоврен, на около 1650 м.н.в. Панорамната площадка е най – високо разположената на Балканите. От Вълчи камък, на специално изградена платформа се открива великолепна гледка към красивата Родопа планина. До площадката се стига с високопроходим автомобил по черни коларски пътища, през красиви гори и поляни.
Екопътека „Забърдо“
Екопътеката е изградена съвсем наскоро и свързва китното село Забърдо със скалния феномен Чудните мостове. Пътеката разкрива множество спиращи дъха гледки и преминава през малки параклиси, и чешми с родопска изворна вода.
Чудните мостове
Природната забележителност „Чудните мостове“ е сред най-феноменалните скални образувания в България. Намира се на 8км от село Забърдо. Скалният масив е разположен на 1450м. н.в, в подножието на връх Голям Персенк (2091м.). Образуването му вероятно е станало при земетресение, а под въздействие на атмосферни процеси, са се оформили два редки по своята красота естествени мраморни моста.
Каньон „Гарга дере“
Изходният пункт за маршрута се намира на 1,3км след село Кошница. Тук се намира пещера Голубовица - комплекс от четири пещерни образувания. Има изградени още 45 - метров алпийски тролей и Via Ferrata.
Село Гела и региона
Село Гела е разположено в Централни Родопи, на 1500м н.в, непосредствено в подножието на върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата. Селото се намира само на 6км от Широка Лъка и 18км от к.к Пампорово. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей. Счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло. Всяко лято на 20 юли (Илинден) се провежда събор на селото на параклис „Св. Илия“. Село Гела е известно и с Националното надсвирване с гайди. То се провежда през първата събота и неделя на месец август.
Връх Орфей (Шилеста чука)
Връх Орфей е вторият по големина връх в Родопите - известен в годините като Шилеста чука. Висок е 2188м.
Екопътека „Струилица“
Екопътеката започва на около 3км западно от центъра на гр.Девин. Общата дължина на маршрута е около 4–5 км, което отнема около 2–3 ч. за обхождане. Пътеката преминава покрай останките от крепостта Калето, до местността Лъката. В началото на екопътеката се намира и един от най-високите водопади в Родопите – Самодивското пръскало /50м/. По маршрута има обособени места за отдих, заслони и санитарни възли.
Пещера „Дяволското гърло“
Пещерата е разположена на 1,5 км северно от село Триград в Триградското ждрело. Основната част на Дяволското гърло е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.
Ягодинска пещера
Пещерата е на три нива с обща дължина от около 10км. Само третото ниво е облагородено, електрифицирано и е с дължина 1100м. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%.
Пещера „Голубовица“
Пещерата е разположена на десния склон на Гарга дере и е с дължина от 380 м. Представлява система от четири пещери. В Голубовица 2 се влиза само със специална екипировка, гумени лодки и водачи спелеолози.
Пещера „Ухловица“
Пещерата се намира на 3км североизточно от село Могилица. Дължината и е 460м, като само 330м са благоустроени. В нея могат да се видят синтровият Бял водопад и 7-те красиви подземни езера.
Момчилова Крепост
Чували ли сте за легендарния Момчил войвода, който създал свое царство в Родопите? Неговата история оживява на 1215м надморска височина, в крепостта, която носи името му и се намира край с.Градът, Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.
Националната астрономическа обсерватория – Рожен
Най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Оборудвана с 4 телескопа, осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.
Планетариум в Смолян
в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми -приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични, допълват многообразието от звездни спектакли.

Търсене в/във Пампорово

Подреди по :

Няма намерени записи в критериите Ви ! Можете да нулирате опциите за филтриране

Нагоре
<< < > >>